Roger Karlberg Foto: bild ur Bulletinen nr1 - 2013

Det var inte panikångest utan en vaskulit (GPA)

Roger Karlberg från Stockholm berättade i tidningen Bulletinen om hur han, efter att först trott sig vara drabbad av panikångest, sedan visade sig ha en vaskulitsjukdom istället.

Jag fick många olika diagnoser under årens lopp, men en ständigt återkommande inställning från sjukvården var att jag hade panikångest. Till slut accepterade jag mer eller mindre att det var därför jag mådde dåligt, och försökte åtgärda sådant som kunde vara anledningen till det. Jag vet inte hur många olika mediciner jag ätit. Har varit hos diverse husläkare, akutmottagningar, smärtläkare, samt psykolog och naprapat.

Det har tagit omänskligt lång tid att få sjukvårdsapparaten att förstå och ta Rogers symtom på allvar, men numera fungerar sjukvården fullt ut. Rogers läkare, och hela sjukvårdsteamet, lyssnar, hjälper och återkommer alltid när han har frågor och funderingar. 

Några dagar därefter lyssnade äntligen en husläkare på mig och han tänkte i nya banor. Andra ty- per av prover togs och jag såg till att få ett besök på Huddinge sjukhus. Därifrån fick jag inte åka hem utan blev intagen en vecka. Njurar, lungor med flera organ var kraftigt angripna. Cytostatika och annan behandling sattes in omgående. Jag hade drabbats av vaskuliten granulomatos med polyangit (GPA), tidigare kallad Wegeners granulomatos.

Läs Rogers berättelse i Bulletinen för reumatiska systemsjukdomar, nr 1 - 2013, sidorna 10 - 11.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.